Tuesday, May 29, 2012

Diyet yapanlara altın kurallar.

ABD’li ünlü fitness uzmanı Bob Harper ‘Sıskalık Kuralları’ kitabının son 5 kuralında ilginç detaylara yer veriyor

Kitabı bir anda en çok satanlar listesinin başına oturan Harper son kurallarında, evde yemek yemenin, iyi bir uykunun, az tuzun ve haftada 1 ‘ziyafet’in önemini anlatıyor.
1.Her hafta 10 öğünü evde yiyin
Zayıflamaya çalışırken en büyük düşmanınız restoranlarda yediğiniz gıdalar. Çünkü bunların ne kadar yağla ve nasıl hazırlandığını asla bilemezsiniz. Rejim yaparken yiyeceklerinizi olabildiğince kendiniz hazırlayın. Hatta mayasız ekmek tarifleri öğrenip bunu de evde kendiniz yapın. Haftada en az 10 öğünü evinizde, kendi hazırladığınız gıdalarla yemeye özen gösterin.

2.Tuzlu yiyecekleri sofranızdan eleyin
Dünyanın en önemli sağlık kurumlarından Mayo Clinic günde 2300 miligramdan daha fazla sodyum tüketilmemesini öneriyor. Bu da bir çay kaşığına eşit. Konserve yiyecekler tüketmemeye özen gösterin. Tükettiğiniz her yiyecekteki tuz oranını düşünün. Aşırı tuz kalp hastalıklarına davetiye çıkarır. Tuzu azaltmak için yiyecekleri baharat ve limonla tatlandırın. Yemek masasında tuz kullanmayın.
3.Sebzelerinizi yiyin
Lif açısından zengin, az kalorili ve az şekerli sebzeler tüketilmesi en gerekli yiyeceklerden. Sebze sevmiyorsanız püre haline getirip yiyebilirsiniz. Tüketimi en faydalı sebzelerden biri karalâhanadır. İçerisinde C ve K vitaminleri olan bu sebze kalsiyum ve lif açısından da çok zengin. Brokoli bir diğer önemli sebze.  Zeytinyağı ve limonla lezzetli olan bu sebze kilo vermek için birebir.
4.Yatağa aç gidin
Yatağa aç gitmek aşırı derecede yağ yakılmasını sağlar. Karbonhidrat oranı az olan vücut kendisini uykuya daha iyi hazırlayacak hormonlar üretir. İyi bir uyku da kasları güçlendirir, ertesi gün için gerekli enerjiyi kazandırır. Bunları sağlamak için yatmadan 3 saat öncesine kadar, akşam saat 20.00’den sonra ve akşam yemeğinden sonra yemek yemeyin

5.Uykuya dikkat
Uyku diyette protein, lif, tam tahıllı yiyeceklerin tüketimi kadar önemlidir. Egzersiz sonrası doğru bir uyku kasların güçlenmesini sağlar. Gecede 8 saat uyku ideal olandır. Az uyku çok enerji harcanmasına neden olur. Ertesi gün de bu nedenle yüksek kalorili yiyecek tüketimine ihtiyaç duyulur. İyi uyku için akşam 20.00’den sonra alkol almayın, öğleden sonra 15.00’dan itibaren kahve veya çay içmeyin.
6.1 bardak su için
Haftada 1 gün kendinize ziyafet çekin. Bu, diyeti daha da kolaylaştıracaktır. Ancak bir öğünde 3 hamburger yemek gibi bir ‘ziyafet’ yerine normalde yiyemediğiniz beyaz makarna gibi yiyecekleri tercih edin. Bunun dışında kuralların ilk 2 haftasını tamamlamadan bu ziyafeti çekemezsiniz. Ziyafet günün tek bir öğünü olmalıdır. Öğünde kırmızı şarap veya su dışında başka bir içecek içmeyin. Restorana gitmeden önce menüsünü sormayı ve yemekten önce bir büyük bardak su içmeyi de unutmayın.
Haftada 1 kez ziyafet çekin!
Bob Harper

No comments:

Post a Comment