Tuesday, July 31, 2012

Çok sıradışı 29 Şubat efsaneleri!

Çok sıradışı 29 Şubat efsaneleri!

Dört yılda bir gelen 29 Şubat’la ilgili her kültürde farklı inanışlar olduğuna dikkat çeken The Telegraph gazetesi, sıradışı efsaneleri açıkladı.
Makaleye göre, İskoç Kraliçesi Margaret 1288 yılında 29 Şubat günü bir kadının evlenme teklifini reddeden bir adama ceza verilmesini uygun görmüş, yaptırım olarak da reddi yumuşatmak için erkeğin kadına öpücük vermesini veya ona ipek gelinlik almasını şart koymuş.
Zamanla gelenek haline gelen bu uygulama diğer kültürlere de yansırken, Danimarka’da 29 Şubat’ta, Aziz Bridget Günü’nde evlenme teklifini reddetmenin cezası kadına 12 çift eldiven, Finlandiya’da ise bir top kumaş hediye etmek olarak belirlenmiş.
19. yüzyıla kadar ‘kadınların erkeklere teklif ettiği’ özel bir gün olarak görülen 29 Şubat, zamanla etkisini kaybederek sadece Kelt kültürünün etkisini gösterdiği İskoçya ve İrlanda’da kutlanıyor.
Yunanistan’da ise evlenmeye karar veren her 5 çiftten 1’i 29 Şubat’ın yaşandığı yılın kötü şans getireceğini düşünürek bu yılda evlenmemeye özen gösteriyor.
Makalede diğer efsaneler ise şöyle sıralanıyor:
- 29 Şubat’ta doğan kişilere “sıçrayanlar” denir.
- Teksas, “dünyanın sıçrama yılı başkenti” olarak adını duyurmuştur. 29 Şubat’ın yaşandığı yıllara özel kutlamalar planlanır, kutlamalar kapsamında da partiler düzenlenirdi.
- 29 Şubat ayrıca “Dünya Nadir Hastalıklar Günü”dür.
- Astrologlar 29 Şubat’ta doğan kişilerin sıradışı yetenekleri olduğuna inanır.
- 29 Şubat’ın simgesi “kurbağadır”

No comments:

Post a Comment