Thursday, June 28, 2012

Boyun fıtığı masa başında çalışanı vuruyor

Sırta, omuzlara, kollara vuran ağrı ve kuvvet kaybı ile kendini gösteren boyun fıtığı, özellikle ağır işlerde ve masa başında çalışanlarda sık görülen bir sorun.

Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren boyun fıtığında farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Tedavinin şekli, hastalığın derecesine göre belirleniyor. Özellikle ilerlemiş vakalarda en sık başvurulan tedavi seçeneği ise ameliyat.

Gelişen ameliyat teknikleriyle tedavide başarı sağlandığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ferda Çağavi, ameliyatta fıtık olan diskin tamamen çıkarıldığını söylüyor. Doç. Çağavi, gerektiği halde ameliyattan kaçan hastaların risk altında olduğuna vurgu yapıyor ve ameliyat tekniği hakkında şu bilgileri veriyor:

“Ameliyatta sinire bir müdahale yapılmıyor. Sadece üzerindeki bası kaldırıyor ve sinirin kendisini toplaması bekleniyor.15 gün bası altında kalan sinirle, üç ay ezik kalan sinirin kendini toplama şansı aynı olmuyor. Çok başarılı bir cerrahi yapılsa bile ileri derecede bası altında kalan sinirler düzelmeyebiliyor."

AMELİYATI ERTELEMEK RİSKİ ARTIRIYOR
Çağavi, bu durumun, endikasyon konduğu halde ameliyat olmayı erteleyen, ‘Bir de fizik tedaviyi deneyeyim’ diye zaman kaybeden hastaların aleyhine olduğu görüşünde.
Doç. Çağavi’ye göre, yaygın kanının aksine boyun fıtığı ameliyatlarından başarılı sonuçlar alınıyor. Çağavi’nin bu konudaki yorumu şöyle: “Ameliyat olan her 100 kişiden 90’ı normal hayatına dönüyor ve kuvvet kaybı sorunundan da kurtuluyor. Geriye kalan 10 kişinin 8’inde kısmi düzelme görülüyor. Yüzde 2’lik kısım ise hiçbir şekilde düzelmiyor. Bu dilimdekiler ise genellikle ameliyat olmaktan uzun süre kaçanlar oluyor.”

No comments:

Post a Comment