Wednesday, June 27, 2012

Aşkın meyvesi: Çilek

İlkbaharın vazgeçilmez lezzeti çilek, hafif ama bir o kadar da lezzetli, aşk kokan tatlar yaratıyor...

çilek yiyen angelina jolie
Çileğin o mis gibi kokusuna, aromatik tadına kim dayanabilir? İlkbaharın vazgeçilmez lezzeti çilek, hafif ama bir o kadar da lezzetli, aşk kokan tatlar yaratıyor.
Çilekli tart (8 kişilik)
Sunumuyla görsel bir şölen yaratan çilekli tart, filtre kahvenin yanına çok yakışıyor.
Malzemeler: 70 gr toz badem/ 155 gr tereyağı/ 50 gr şeker/ 2 adet yumurta/ 150 gr pasta kreması/ 65 gr pudra şekeri/ 185 gr un/ 80 ml krema ve süslemek için 350 gr çilek, 50 ml sıcak jöle
*Tartın hamuru için tereyağının ve toz bademin yarısını, şekeri, 1 adet yumurtayı ve unu büyük bir kapta karıştırın * Kıvama geldikten sonra karışımı buzdolabında sertleşene kadar bekletin * Ardından dinlenmiş hamuru yuvarlak bir tepsiye yerleştirin * Toz bademin ve tereyağının diğer kalan yarısı, pudra şekeri, 1 adet yumurta ve pasta kreması ile hazırladığınız dolguyu, hamurun üzerine sürdükten sonra hamuru önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin * Piştikten sonra soğumaya bıraktığınız tart hamurunu, krema ile doldurarak süslemeye hazır hale getirin *Çilekleri tartın üzerine yerleştirip üzerine sıcak jöleyi dökün * Çilekli tartınızı krem şantiyle süsleyip servis yapabilirsiniz.
Çilekli puflar (6 kişilik)
Leziz mi leziz görünen bu mini atıştırmalıklar, beş çayı için mükemmel bir tat yaratıyor.
Malzemeler: 2 adet yumurta/ 5 yemek kaşığı toz şeker/ 1 su bardağı süt/ 1 çay bardağı su/ 150 gr margarin/ 1 paket vanilya/ yarım paket yaş maya/ aldığı kadar un/ 300 ml krema/ 150 gr çilek dilimleri/ çilek reçeli/ pudra şekeri
*Geniş bir kaba süt dökün. İçine yaş mayayı, şekeri ve suyu ekleyin. Maya ve şeker eriyene kadar karıştırın * Daha sonra içine yumurtaları, margarini ve vanilyayı ekleyin. Bir yandan da unu azar azar yoğurun * Oluşan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerini bir bezle örterek mayalanmaya bırakın. * Mayalanan hamurları önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Piştikten sonra da soğumaya bırakın. * Soğuyan pufları enlemesine ortadan ikiye kesin ve alt parçaya çilek reçeli sürün * Kremayı katılaşıncaya kadar çırpın ve sıkma torbasına doldurarak reçelli parçaların üzerine sıkın. Çilek dilimlerini yerleştirip diğer parçaları üzerlerine kapatın * Çilekli pufların üzerine pudra şekeri serpmeyi ihmal etmeyin
Çilekli parfe (4 kişişlik)
Mevsimin en tatlı meyvesi çilek, parfe gibi tatlılar ile lezzetini ikiye katlıyor.
Malzemeler: 200 gr çilek, 2 paket krem şanti, 1,5 çay bardağı süt/ 3 adet yumurta/ 5 yemek kaşığı toz şeker ve üzeri için; 150 gr çilek/2 yemek kaşığı eritilmiş beyaz çikolata
*Çilekleri yıkayıp mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin * Krem şantiyi, süt ile katılaşıncaya kadar çırpın ve buzdolabında bekletin * Yumurta ve şekeri bir kapta iyice çırpın. Bunu buzdolabında beklettiğiniz krem şantiye ekleyip tekrar çırpın * Son olarak çilek püresini de bu karışıma ekleyin ve yine iyice karıştırın * Hazırladığınız karışımı silikon bir kalıba aktarıp derin dondurucuda 1 gece bekletin *Üzerine çilekleri dizin ve eritilmiş beyaz çikolatayla süsleyin
Çilekli pasta(4kişilik)
Hafif tadı, gözü okşayan görüntüsü ile kim çilekli pastaya ‘hayır’ diyebilir ki?
Malzemeler: 25 gr badem ezmesi/ 90 gr şeker/ 1 adet büyük boy yumurta/ 45 gr un/ 15 gr tereyağı/ 65 gr yoğurt/ 125 ml krema/ 25 gr frambuaz püresi/ 50 ml su/ 300 gr taze çilek/150 gr donmuş frambuaz/ sıcak jöle
*Öncelikle pasta tabanı için badem ezmesini, 35 gr şekeri ve yumurtayı köpürene kadar iyice karıştırın. Ardından unu ve tereyağını da karışıma ekleyin * Karışımı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirin * Şerbet için ise suyun içine 35 gr şekeri ilave edip kaynatın. Bu arada frambuaz püresini de içine katın * 20 gr şekere karılmış yoğurdun yarısını ısıtın. Ardından hazırladığınız şerbeti, kremayı ve yoğurdu birlikte çırpın *Pastanın ilk katına bu karışlımı sürün ve üstünü çileklerle kaplayın * Pastanın hafif ıslatılmış (kahveyle, sütle veya meyve suyuyla) katını diğerinin üstüne kapatın *Pastanın dışını kalan karışımla ve çileklerle kapladıktan sonra donmuş frambuazlarla ve sıcak jöleyle süslemeyi ihmal etmeyim.
Çilekli panna cotta (2 kişilik)
Sıcak günlerde içinizi serinletecek güzel bir alternatif. Tadı da enfes…
Malzemeler: 200 ml krema/45 gr toz şeker/1 paket vanilya/3 gr yaprak jelatin veya 1 tatlı kaşığı toz jelatin/100 gr yoğurt ve üzeri için: 100gr çilek püresi/300 gr toz şeker/1 tatlı kaşığı toz jelatin ve süslemek için: rendelenmiş çikolata/çilek dilimleri/nane yaprağı
*Kremayı, vanilyayı ve şekeri sos tenceresinde kaynamaya bırakın * Toz jelatinin üzerine ıslatacak kadar soğuk su ekleyin  *Krema kaynamaya başlayınca ocaktan alıp içine jelatini atın ve jelatin eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra karışımı geniş bir kaseye alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin  * Yoğurdu, oda sıcaklığına gelen karışıma ekleyin ve karıştırın. Karışımı bardakların yarısına gelecek kadar paylaştırın ve buzdolabına koyup donmalarını sağlayın *Bu sırada da 30 gr şekeri, çilek püresi ile birlikte ısıtın * 1 tatlı kaşığı toz  jelatinin üzerine soğuk su dökün. Eriyen jelatini sıcak püreye ekleyip karıştırın ve daha sonra soğumaya bırakın * Soğuyan çilekli karışımı panna cotta’ların üzerine paylaştırın ve tekrar donuncaya kadar buzdolabında bekletin. *Rendelenmiş çikolata, nane yaprağı ve çileklerle süsleyerek panna cotta’larınızı servis yapabilirsiniz. 

No comments:

Post a Comment