Tuesday, June 26, 2012

Diyette efsaneler ve gerçekler

Her gün beslenme ile ilgili yeni tavsiyeler karşımıza çıkarken bazı klişeler de yıkılıyor.

Uzmanlar kalori hesabı yapmak, yağdan kaçmak, sütü yağsız içmek gibi efsaneler hakkında uyarıyor. Temiz ve Zayıf kitabının yazarı James Duigan'dan beslenme ile ilgili efsaneler ve gerçekler.
Since astrology can give us an insight into what makes us tick could our star sign also help determine the best way to keep in shape?

"YAĞSIZ SALATA SAĞLIĞINIZ İÇİN İYİDİR"

Yanlış: Bazı besinler birlikte tüketildiğinde faydasını artırır. Salatanın üstüne döktüğünüz yağ vücudun daha fazla karotenoid absorbe etmesini sağlıyor. Karotenoidler kanser ve kalp hastalıklarını önleyici özelliğiyle biliniyor.

"YAĞSIZ SÜT DAHA SAĞLIKLIDIR"

Yanlış: Sütte bulunan A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür vitaminlerdir. Dolayısıyla yağsız süt vücudun bu vitaminleri kullanamamasına neden olur. , D, E ve K vitaminleri dişler ve kemiklerin sağlıklı kalmasını ve bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.
"Margarin tereyağından daha iyidir"

Bu aslında yurt dışında daha yaygın bir görüş ancak margarin yüksek oranda işlenmiş bir yağ olduğu ve vücudun sindirim sisteminde kolayca parçalayamadığı bir yağ.
 Skin deep: Taking care of problem conditions - such as eczema and rosacea - can be a job in itself. But it's even more important in the sun
"SADECE TATLILARDA ŞEKER VARDIR"

Fazla kiloların en büyük sorumlusu olarak yağlar görülür ancak birçok insan şekerdeki gizli tehlikeyi görmezden gelir. Sadece pastadaki, kurabiyedeki şekerler değil içtiğimiz gazlı içecekler, meyve sularındaki şekerlere de dikkat etmek gerekiyor.
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre her gün bir şekerli içecek tüketmek kalp hastalığı riskini yükseltiyor.
Ayrıca uzmanlar uyarıyor: şeker sizi şişmanlatır çünkü karbonhidratın en fazla işlenmiş halidir. Aniden kan şekerini yükseltir ve insülin seviyesini de etkileyerek vücudun ekstra yağ depolamasına neden olur.

"KALORİLERİ SAYMAK KİLO VERMEYE YARDIMCIDIR"

Yanlış: Kilo vermek için aldığınız kalorileri saymanız yeterli değildir. Aynı zamanda ne kadar harcadığınızı da bilmeniz gerekiyor. Ayrıca sadece kalori miktarını bilmek de yeterli değil. Temiz ve Zayıf kitabının yazarı James Duigan: Örneğin bir avokado 275 kalori ve bir porsiyon somon balığı 170 kalori ama bunlar asla kilo alma sebebi değil. Çünkü ikisi de ağırlıklı olarak omega-3 yağ asitleri içeriyor. Omega-3 hem yağ yakımına yardımcı hem de kalp dostu.
Yediklerinizde önemli olan yiyeceklerin mümkün olduğunca az işlenmiş ve doğal olması.

"ÇOK FAZLA MEYVE YEMEYİN"

Meyvelerdeki şeker doğal şekerdir ve işlenmemiştir. Uzmanlar meyveyi yerken yanında birkaç fındık gibi yağlı bir yiyecek tüketilmesini de öneriyor çünkü bu şekerin kana karışmasını yavaşlatıyor ve kan şekerinin aniden çıkmasını önlüyor.
Ayrıca meyve yerken şeftali, elma, çilek gibi meyveleri tercih edebilirsiniz çünkü bu meyveler daha fazla antioksidan içeriyor.

No comments:

Post a Comment