Tuesday, August 7, 2012

Erdoğan: Rotamızı bozmaya çalışıyorlar

Erdoğan: Rotamızı bozmaya çalışıyorlar

Erdoğan: Rotamızı bozmaya çalışıyorlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun 24. toplantısında terörle mücadele konusunda mesajlar verdi.

Güncelleme:07 Ağustos 2012 14:04
ANKARA(ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün dış bağlantılarına vurgu yaparak, "Ülkemizin gelişmesinden, milletimizin güçlenmesinden rahatsız olan çevreler, terör dâhil her türlü aracı kullanarak önümüzü kesmeye, rotamızı bozmaya çalışıyorlar" diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Hakkâri'de yaşanan terör saldırısında şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı. Türkiye'nin içeride ve dışarı da birbiriyle irtibatlı pek çok sıkıntıyla mücadele ettiğini belirten Erdoğan, "Ülkemizin gelişmesinden, milletimizin güçlenmesinden rahatsız olan çevreler, terör dâhil her türlü aracı kullanarak önümüzü kesmeye, rotamızı bozmaya çalışıyorlar. Biz bu çabaları tüm boyutlarıyla yakından takip ediyor, gerekli önlemleri alıyor ve dirayetle uyguluyoruz" diye konuştu.
-"ŞAHSİ HİMAYEMİZ ALTINA ALDIK"-
Türkiye'de terörle mücadelenin arkasındaki siyasi irade sayesinde dün bulunduğu yerden çok ötelerde bir yere geldiğini belirten Erdoğan, güvenlik güçlerinin sarsılmaz bir inanç ve cesaretle mücadeleye devam ettiğini belirtti. Hükümetleri döneminde son 10 yılda, savunma sanayine yapılan yatırımların sonucunun alınmaya başladığını belirten Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadelede ihtiyaç duyduğu teknolojiyi kendisi üretir hale geldiğini, bu çerçevede savunma sanayinin desteklenmesine devam edileceğini kaydetti. "Pek çok faaliyet alanını şahsi olarak himayemiz altına aldığımız BTYK'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar artık belli bir düzeye ulaşmıştır" diyen Erdoğan, öncelikli destekleme alanı olan enerji, gıda, iletişim, bilgi, otomotiv, makine imalat, su, savunma alanlarında pek çok projeye ciddi destekler sağladıklarını belirtti ve şu sayısal bilgileri verdi:
"2011 başından bugüne kadar özel sektör Ar-Ge destekleri kapsamında bin 462 projeye 338 milyon lira verdik. Akademik Ar-ge destekleri kapsamında ise bin 235 projeye 240 milyon lira destek sağladık. Bunun yanında bilim insanları ve öğrencilere sağlanan burs ve destekler çerçevesinde 18 bin 108 kişiye 81 milyon liralık kaynakla destekledik."
-"AR-GE İÇİN EĞİTİMLİ İNSAN İHTİYACI VAR"-
Özel sektörün Ar-Ge yatırımlarına finansmanı desteği yapılan mevzuat değişikliklerini anlatan Erdoğan, "Yeni teşvik sistemine göre 6. bölgeye yapılan yatırımlara, diğer teşvikleriyle birlikte ilave vergi destekleri getiriyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteklediği Ar-Ge yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge desteklerinden faydalanabilmesine imkân sağlıyoruz. Bir başlık olarak "melek yatırımcı' olarak adlandırılan, iş yapma konusunda fikri olan ancak sermayesi bulunmayan şirketlerden yatırım yapanları yüzde 75 oranında gelir vergisinden muaf tuttuk. Bu yatırımcılar, Bilim, Sanayi ve teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ya da KOSGEB'den son 5 yılda destek aldıysa muafiyet oranını yüzde yüze çıkardık" diye konuştu. TÜBİTAK tarafından geliştirilen Rasat uydusunun fırlatıldığını, Göktürk uydusunun da bu yıl fırlatılmasının planlandığını anlatan Erdoğan, Suudi Arabistan'a balistik iz inceleme sisteminin ihracatının başladığını, 3 boyutlu mayın detektörü, kriptolu cep telefonu gibi önemli cihazların yine Türkiye tarafından üretildiğini kaydetti. Erdoğan, Ankara Kocaeli, Kayseri, Sakarya ve Bursa'da bilim merkezi protokollerinin imzalandığını da hatırlattığı konuşmasında bilim teknoloji ve yenilik alanında köklü değişim yaşayan Türkiye'nin Ar-Ge odaklı firma sayısını artırması gerektiğini, bunun için de eğitim, kültür ve bilgi birikimiyle ihtiyaca cevap verecek insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
-"EĞİTİMDE YENİDEN YAPILANMAYI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ"-
Bugün yapılan toplantıda ihtiyaç duyulan eğitimli insan gücünün nasıl sağlanacağı konusunda kararlar alınacağını ifade eden Erdoğan, "Eğitim sistemimizde genç beyinlerimizi bilim ve teknoloji alanına yönlendirecek şekilde yeni baştan bir yapılanmayı gerçekleştirmek zorundayız. 2023 hedeflerimize ancak eğitim sistemimizi buna uygun şekilde yapılandırabilirsek ulaşabiliriz. Genç nesillerimizi yabancı dile hâkim, analitik düşünen, yenilikçi bireyler olarak bilim ve teknoloji alanına yönlendirmek durumundayız. Bugün alınacak kararların temel amacı Milli Eğitim sistemimizle bilim ve teknoloji politikalarımızı bütünleştirmek olacaktır. Çocuklarımıza matematik, fen, teknoloji ve yabancı dil derslerini yeni eğitim metotlarıyla kolay kavrayacakları ve derinleşebilecekleri bir ortam hazırlayacağız. Bilgi birikimi yanında kendini ifade edebilen, dünyadaki gelişmeleri okuyabilen, analiz edebilen gençlere süratle ihtiyacımız var. Bu konularda üniversitelerimizin daha aktif rol üstlenmesini istiyoruz. Önümüzdeki dönemde bu konularda ülkemizin geleceğini şekillendirecek derecede önemli çalışmalar ortaya koyacağız" diye konuştu.
-"TÜRKİYE PAZAR ÜLKE OLARAK DEVAM EDEMEZ"-
Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında da özgün üretimler yapan örnek ülkelerden biri haline geldiğini, bu başarıların arkasında hükümet olarak ortaya koydukları kararlı siyasi iradenin de payı olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'de artık Anadolu'nun mütevazı KOBİ'lerin bile Ar-Ge yatırımlarına yöneldiğini söyledi. "Bunun için özel sektöre yönelik yeni destek mekanizmaları başlatıyoruz. Genç girişimcilere özel destekler veriyoruz" diyen Erdoğan, bilim, teknoloji ve yenilikçilik çalışmalarından sonuç almanın zaman istediğini, bugün yapılan iyileştirmelerin 5-10 yıl içerisinde meyvelerini vereceğini kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle bitirdi: "Türkiye artık sadece tüketen, sadece pazar durumunda olan bir ülke olarak yoluna devam edemez ve etmeyecektir. Türkiye artık ürünü de bilgiyi de üreten bir ülke olma yolunda süratle ilerliyor."

No comments:

Post a Comment