Friday, August 3, 2012

İşte kanseri yok eden bitki

İşte kanseri yok eden bitki
Sofralarımızın olmazsa olmazı, sofralarımızın baş tacı brokoli’nin kansere iyi geldiği tespit edildi
Ülkemizde de her mevsim yetiştirilebilen brokoli, içerdiği betakaroten ve yüksek oranda C vitamini sayesinde başta göğüs kanseri olmak üzere, kemik erimesi ve mide kanserini önlemede önemli rol oynadığı ayrıca bu besini sıkça tüketen insanlarda da daha az sıklıkta bağırsak ve akciğer kanseri ortaya çıktığı görülmüştür.

Mineral ve demir eksiliğini gideren brokoli, “İndole” adlı maddeyle de göğüs kanserine neden olan oströjen bozukluklarını engelleyerek bugün tüm dünyanın başına dert olan bu illet hastalığı önlemede büyük oranda fayda sağlıyor.

Yapılan araştırmalarda brokoli’nin özellikle sigara tiryakilerinin, akciğer rahatsızlıklarında maruz kaldıkları hasarı azaltmada etkili olduğu ortaya çıktı.
Yeşil yumru olarak, çoğunlukla haşlanarak tüketilen brokoli, C, A ve E vitaminlerinin yanısıra demir, bakır, potasyum ve kalsiyum minerallerini de yüksek oranda içerir.

BROKOLİ’NİN FAYDALARI

- Kansere karşı koruyucu ve destekleyicidir. Bolca tüketilmesinin önemi ve gerekliliği tüm otoritelerce onaylanmıştır.
- Vücudumuzun hormon dengesini sağlar. Özellikle östrojen hormonunun düzenli çalışmasını sağlar.
- Obezite düşmanıdır.
- Özellikle lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştırarak, şişmanlığı önler.
- Kansızlığa iyi gelir.
- Mikrop öldürücü özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı direncimizi arttırır.
- İdrar yollarına bağlı hastalıklarda, özellikle prostata karşı koruyucu dur.
- Kemik erimesini önler.
Fazla Kaynatılmamalı!

Brokoli’nin daha onlarca hastalığa iyi geldiği ve bunun önemi aşikar. Ancak, en az onun kadar önemli bir diğer nokta da pişirilme şeklidir. Pişirme süresini uzunluğuna dikkat edilmelidir.

“Glucosinolates” adlı maddeleri ihtiva eden brokoli’nin pişirme süresi arttıkça yararlılığının da azaldığı tespit edilmiştir.

Bu mucizevi sebzeden en iyi şekilde yararlanabilmek için en akıllıca çözüm, son yıllarda imdadımıza yetişen “ Buharlı pişiriciler ”dir. Gerekli ayarda ve buharda pişen brokoli, o yemyeşil ve taptaze görüntüsü, enfes tadıyla her mevsim sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır.
Bu değerli sebzenin şeker hastalığında da olumlu etkileri gözardı edilmemelidir. İçerdiği yüksek oranda lif(fiber) sayesinde kan şekerinin ayarlanmasında ve dengelenmesinde büyük oranda yardımcı olur. Beraberinde halk arasında kötü kolestero olarak bilinen “LDL”yi de düşürür.

No comments:

Post a Comment