Saturday, August 11, 2012

Suriye'de PKK'ya yer yok

Suriye'de PKK'ya yer yok

Suriye'de PKK'ya yer yok

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esad yönetimine baskının artırılması çağrısında bulundu.

Güncelleme:11 Ağustos 2012 15:00
Konuşmasında şehit askerler için başsağlığı dileyen Clinton, “PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye konusunda temaslarda bulunmak için özel uçakla saat 04.30'da İstanbul'a geldi. ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir araya geldi.
Clinton ve Davutoğlu, görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptı.
Davutoğlu, kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, “Annan’ın istifasından sonra diplomatik kesiklik yaşandı. Türkiye’ye gelen mülteci sayısı 55 bini aştı. Her gün 2-3 bin Suriyeli mülteci Türkiye’ye giriş yapıyor. İnsanlık trajedisine son verilmesi için kararlı adım atılmasını bekliyoruz. Katliama ‘dur’ diyecek adımlar atılması gerekiyor. Geçiş sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Suriye’de güç boşluğu oluşmaması konusunda mutabıkız. Halep’teki gelişmeler hepimize kaygı veriyor” diye konuştu.
Konuşmasına “PKK’nın saldırısı sonucu yaşamını yitirenlerin ailerine başsağlığı ve sabır diliyorum" diye başlayan Clinton, şunları söyledi:
"Esad rejimi, muhalefet güçlendikçe zalimce saldırılar yaptı. ABD ve Türkiye’nin birlikte ne yapabileceğini konuştuk. Suriye’ye dışarıdan baskıyı artırmamız gerekiyor. Suriyeli muhaliflere nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Sığınmacılara kapılarını açan Türk halkına teşekkür ediyoruz. Türkiye sığınmacılara kucağını ve kalbini açtı. Kimse Esad rejiminin ne zaman düşeceğini bilmiyor ama o tarihin geleceğini biliyor.
Türkiye’nin PKK’yla olan mücadelesini destekliyoruz. PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz. Türkiye bölgede bir lider konumundadır.
Zorlukları biliyoruz, hazırlamamız gereken B planı var. Suriye için olabilecek bütün senaryoları görüştük.
PKK’ya karşı Türkiye’nin yanındayız. Türkiye’ye destek vermeye devam ediyoruz."
Clinton, bugün ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le Tarabya Köşkü'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ise Başbakanlık İstanbul Ofisi'nde bir araya gelecek.
Öte yandan, Clinton-Erdoğan görüşmesi öncesinde bir grup, Başbakanlık Ofisi önünde protesto gösterisi yaptı.
MADDİ DESTEĞİ AÇIKLAYACAK
Hillary Clinton, Merkezi İstanbul'da bulunan, muhaliflerin çatı örgütü "Suriye Ulusal Konseyi" yetkilileriyle de bir araya gelecek.
Görüşmelerde Suriye'de Beşar Esad sonrası dönemde atılacak adımlara yönelik ortak eylem çerçevesi oluşturulması hedefleniyor.
Ziyaret sırasında ABD’nin Esad yönetimine ve destekçilerine yönelik yeni yaptırımlarının da açıklanması bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Clinton, muhaliflere vermeyi planladıkları 5.5 milyon dolarlık desteği de duyuracak.
Böylece ABD’nin muhaliflere sağladığı maddi destek 82 milyon doları bulacak.
Clinton'un İstanbul'daki değerlendirmelerine dayanarak yeni bir "Suriye'nin Dostları” toplantısı gerçekleştirmeyi teklif edebileceği belirtiliyor.

No comments:

Post a Comment